Piia Irmeli Ristikankare

MurhaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Turun Sanomien julkaisema kuva

Vuonna 1972 syntynyt piikkiöläinen 167 senttimetriä pitkä, hoikkavartaloinen, keskipitkät vaaleat hiukset omaava ja katoamisaikaan 15-vuotias Piia Irmeli Ristikankare poistui kotoaan perjantaina 7. lokakuuta 1988 riideltyään veljensä kanssa television käytöstä. Piian yksinhuoltajaisä Heikki Ristikankare oli hänen lähtönsä aikaan appensa kanssa saunassa ja kuuli Piian menneen ulos vasta myöhemmin. Hänestä ei ole tuon jälkeen ainuttakaan varmaa havaintoa. Aluksi perheen isä oletti hänen menneen ystävänsä luo Paimioon, mutta kun hän parin päivän päästä soitti Piiaa kysyäkseen niin kävi ilmi ettei hän ollut koskaan sinne saapunut. Läheisessä nuorisotalo Pontelassa oli tapahtumailtana järjestetty disko, mutta sielläkään olijat eivät olleet Piiaa havainneet. Piia Ristikankare oli Jehovan todistaja kuten perheensäkin. Hän oli seurakunnassa aktiivinen jakaen toisinaan muun muassa seurakunnan lehteä, vaikkakaan ei vielä seurakunnan jäseneksi kastettu.

Piian vanhemmat olivat eronneet, yhtenä vaikuttavista syistä äidin alkoholiongelmat. TV2:n Kadonneet-ohjelmassa tytön isä kertoi häntä jääneen kaivelemaan eräs tilanne jossa hän oli riidan keskellä ikäänkuin verrannut tytärtään äitiinsä ja huomannut tämän järkyttyneen vertauksesta.

Tapauksen tutkinta[muokkaa]

Kaarinan poliisi tutki tapausta vuosia tavallisena katoamisena, mutta uusien henkirikokseen viittaavien vihjeiden vuoksi KRP otti jutun rikoksena tutkittavakseen 2003 syyskuussa. Vuonna 2001 Piia oli julistettu kuolleeksi. Näihin uusiin vihjeisiin kuuluu ilmeisesti ainakin Poliisi TV:lle vuonna 2001 lähetetty kirje, jonka sisällöstä poliisi ei ole tarkemmin kertonut. Loppuvuodesta se siirrettiin poliisin Turun yksikön aktiivisesti tutkittavaksi. Poliisin mukaan tapaukseen saattaa liittyä valkoinen henkilöauto.[1]


Teorioita[muokkaa]

Eräs teoria on, että Piia olisi liftannut johonkin autoon aikomuksenaan matkustaa Paimioon tämän kyydissä ja auton kuljettaja olisi murhannut tytön. Tätä teoriaa vastaan puhuu täydellinen havaintojen puute liftarista vaikka illan liikenne oli vilkasta. Jos Piia kuitenkin olisi saanut kyydin hyvin nopeasti olisivat havainnot voineet jäädä puuttumaan.

Piia Ristikankareen tapaus yhdistettiin vuonna 2008 Engla Höglundin ja Pernilla Hellgrenin surmaajaan, kun epäiltiin, että tämä olisi voinut olla syyllinen myös joihinkin Suomessa tapahtuneisiin katoamisiin tai surmiin. [2][3]

Lähteet[muokkaa]

  1. Turun Sanomat 12.12.2003: Piikkiöläistytön katoamista tutkitaan nyt rikoksena
  2. Iltalehti 17.4.2008: Kadonneen Piian isä - tyttäreni voi olla Englan surmaajan uhri
  3. Iltalehti 3.7.2008: Kuka tappoi Piian?

Aiheesta muualla[muokkaa]